Musa: Kamerplant van de maand juni 2023

Musa: Kamerplant van de maand juni 2023

Het verhaal van de Musa

De Musa, oftewel de bananenplant, is opgegroeid in de tropen. De bananenplant wordt vaak bananenboom genoemd, omdat het lijkt alsof de plant een stam heeft. Echter is dit niet meer dan over elkaar liggende verbrede bladstelen die samen de schijnstam vormen. De groene bladeren met paars-rode vlekken geven een bijzonder effect.

Oorsprong van de Musa

De Musa komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië. Vanuit daar hebben de bananen zich verspreid over de rest van de wereld. De eerste kweek door mensen is ongeveer zo'n 8000 jaar voor Christus ontstaan, in de Wahgivallei. Eerst werden de bananenplanten vooral gebruikt op plantages om koffie- en cacaoplanten te voorzien van schaduw en te beschermen tegen de felle zon. Later werd de plant steeds meer gewaardeerd om zijn vruchten.

Musa-assortiment

Het Musa-assortiment is vrij beperkt. De meest voorkomende zijn de Musa 'Dwarf Cavendish' en de Musa 'Tropicana'. De meeste bananenplanten worden als dwergbananenplant aangeboden en zijn erg geschikt voor in de huiskamer. 

Verzorgingstips 

  • Pak de Musa goed in voor het transport naar huis bij aankoop in de koudere maanden.
  • De Musa staat graag warm en houdt van zonlicht.
  • Door de grote bladeren verdampt de plant vrij veel en heeft behoefte aan extra water.
  • De plant kan van half april tot half oktober als kuipplant in de tuin staan. Let wel op dat dit een zonnige, windstille plek is. Laat de plant in het voorjaar rustig wennen aan de felle zon, om verbranding te voorkomen.
  • De Musa is een snelle groeier. Geef eens per maand kamerplantenvoeding om de plant sterke en mooi te houden.
  • Het snoeien van de plant is niet per se nodig, Je kunt ouder blad of blad wat minder mooi is geworden wel snoeien. Doe dit zo dicht mogelijk bij de stam en zorg voor een rechte snee, hierdoor herstelt de wond het best.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Tijdens de Pinksterdagen zijn veel mensen een extra dag vrij. Hopelijk met een fijn lentezonnetje erbij! Kom vóór de pinksterdagen lekker langs voor alles wat je nog nodig hebt voor je tuin, terras of balkon! Bijvoorbeeld voor mooie inheemse planten of zaden voor het creëren van je eigen wilde bloemenweide. Van beide fleur je niet alleen zelf op, maar je doet er ook bijen en vlinders een groot plezier mee.

...

Lees meer...

In mei kun je van alles zaaien, maar het gras beter even niet maaien. Hoe dat zit? Ons tuincentrum geeft je alle 'ins and outs'!

Lees meer...

Blauw is de lievelingskleur van veel mensen. De kleur heeft een koele, betrouwbare en rustgevende uitstraling, waardoor hij ook in veel reclames en uniformen wordt gebruikt. Maar blauw kan ook melancholisch of somber stemmen – denk aan de uitdrukkingen 'een blauwtje lopen', ‘de blues hebben’ en 'blue Monday'. Optisch heeft blauw een wijkende werking. Iets wat blauw is dringt zich niet aan je op, maar lijkt zich juist terug te trekken. Door blauwe bloemen achter in o...

Lees meer...