In 11 stappen zomerstekken

In 11 stappen zomerstekken

Zoals we eerder berichtten op onze website is de zomer de uitstekende periode om stekken te nemen van heel veel kruiden, pot-, kuip- en tuinplanten en van mooie struiken zoals hortensia's en oleanders. Hierbij een handig stappenplan voor hoe je dat doet: stekken!

11 stappen voor het nemen van zomerstekken

  1. Kies een jonge, gezonde stengel of steel zonder bloem(knop).

  2. Neem een scherpe, schone schaar of een scherp en schoon snoeimesje en knip of snijd een stuk steel van circa 10-15 centimeter schuin af, vlak onder een blad. Ga daar direct mee aan de slag, want stekken drogen snel uit. Mocht er iets tussendoor komen, zet ze dan eerst zo snel mogelijk in een glas of bak met water.

  3. Verwijder alle onderste blaadjes. Laat bovenin twee bladparen zitten. Je verwijdert de meeste blaadjes omdat via de bladeren veel vocht verdampt en uitdroging is bij het nemen en maken van stekken de grootste risicofactor.

  4. Zet de stekken in een glas met water op een lichte, relatief warme plek, bijvoorbeeld in een kas(je) of op de vensterbank. Zet ze niet in de volle zon, want dan verliezen ze al snel te veel vocht. Zorg er voor dat de blaadjes van de stekken niet in het water hangen. Of vul een pot met speciale stekgrond en doop de onderkant van het stekje eerst in een beetje stekpoeder voordat je de stek in de pot plant. Je kunt gerust meerdere stekjes in een pot doen, dat scheelt ook weer ruimte in je kas of op de vensterbank. Heb je geen stekgrond     in huis? Maak dan een mengsel van potgrond met wat zand erdoor. 

  5. Geef de stekken in een pot met grond meteen water en zet ze op een schoteltje op een lichte en relatief warme plek in de kas of vensterbank, maar niet in de volle zon. 

  6. Je kunt stekken (zowel die in een glas water als in een potje met grond) extra op weg helpen door er een transparant plastic zakje overheen te doen, dat je met satéprikkers in de grond of met een touwtje om het plastic en het glas net boven de blaadjes laat zweven. In ons tuincentrum vind je ook speciale kweek- of stekbakjes met een transparante plastic afdekkap. Hiermee zorg je ervoor dat de stekjes niet uitdrogen, omdat het vocht dat ze verdampen binnen het plastic zakje of onder de afdekkap blijft hangen. Laat de stekjes om     de dag even luchten door het zakje of de kap er een (half)uurtje af te laten.

  7. Geef je stekken in pot regelmatig water, vul het water in het glas aan of ververs het water in het glas als het troebel wordt. 

  8.  Als de stekjes beginnen te groeien of nieuw blad vormen, haal je de afdekkap of het plastic zakje eraf. 

  9. Zien ze er goed en gezond uit en komen er misschien al wortels onder uit de pot? Of kun je duidelijk wortels in het glas met water zien? Dan is het tijd om elke stek afzonderlijk op te potten. 

  10. Zolang het buiten nog warm en licht is, zet je de opgepotte stekken op de tuin- of balkontafel. Plaats ze in het najaar, wanneer de temperaturen onder de 10 graden Celsius dalen, op een koele, lichte plek om ze te laten overwinteren. Dan hoef je ze ook veel minder water (en zeker geen voeding) te geven. Steek af en toe je vinger circa 1 centimeter in de potgrond. Is de grond kurkdroog? Geef dan een beetje water. 

  11. Staan de stekken in de winter in een afgesloten ruimte? Zet dan af en toe een raam of deur open om ze te laten luchten. Controleer ze meteen op zieke of dorre bladeren en verwijder die. Sommige planten, zoals potgeraniums (zoals de citroengeranium) kun je ook gewoon in de vensterbank in je woonkamer laten overwinteren. Dan hebben ze wat vaker water nodig, omdat de temperatuur hoger is. Na IJsheiligen (medio mei) mag je alle stekken buiten zetten en indien nodig in een grotere pot met verse potgrond planten.

Stekken van houtachtige struiken zoals lavendel, rozemarijn, salie, muurbloem (Erysimum) en vlinderstruik snijd of knip je niet af; die scheur je in een neergaande beweging met je vingers voorzichtig los van de plant, zodat er een stukje van de houtachtige stengel meekomt. Dit ‘hieltje’ zorgt ervoor dat de stek beter wortelt. Dit wordt dan ook 'hielstek' genoemd. Deze stekken plant je beter meteen in een pot met stekgrond dan in een glas met water.

Wil je weten welke planten in de zomer geschikt zijn om te stekken? Lees dan ons vorige bericht over welke planten zich lenen voor het nemen van zomerstekken.

Het team van ons tuincentrum in Witmarsum wenst je veel stekplezier en -succes!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

De magie van een winterse avond, dikke truien en dampende warme dranken maken van een winter BBQ dé verrassende manier om 2024 af te sluiten.

Lees meer...

Hier zijn enkele inspirerende ideeën om jouw tuin om te toveren tot een groen paradijs in het komende jaar.

Lees meer...

Hier zijn enkele ideeën om de tafel om te toveren tot een schitterend middelpunt voor de overgang naar het nieuwe jaar.

Lees meer...