Tuintips maart

Tuintips maart

De lente komt eraan! Tijd om de winter weg te knippen zodat het frisse groen en de eerste kleurige bloemen van voorjaarsbollen en vroeg bloeiende vaste planten nog meer kunnen stralen. Toch luidt het aloude gezegde niet voor niets ‘maart roert zijn staart’. Houd vliesdoek, noppenplastic, stro en dennengroen daarom voorlopig nog bij de hand om vorstgevoelige (pot)planten mee te beschermen. Ook kan het weer gaan stormen, dus ook daarvoor kun je wat voorbereidingen treffen. Ga op een prille lentedag lekker buiten aan de slag. Ons tuincentrum in Witmarsum geeft je graag een paar handige tuintips voor de maand maart om met volle teugen van de lente en de start van het nieuwe tuinseizoen te genieten!

15 Tuintips voor maart

  1. Knip verdorde stengels en bladeren van siergrassen en vaste planten, zoals phloxen, sedums en geraniums, tot vlak boven de grond af. Laat hier en daar wat blad of kleine stengels liggen voor de vogeltjes die nu hun nesten aan het bouwen zijn.

  2. Maart is de tijd om rozen te snoeien voor een extra rijke bloei, maar ook voor het flink terugsnoeien van de hersthooi (Hypericum), vlinderstruik (Buddleja) en bosranken (Clematis). NB: rozen die vroeg of eenmalig bloeien snoei je direct na de bloei. Datzelfde geldt voor bosranken die vroeg bloeien. Alle laatbloeiers kun je nu snoeien.

  3. Hagen en struiken zoals de pruikenboom (Cotinus) en Hibiscus kun je desgewenst of indien nodig in vorm snoeien.

  4. Bij hortensia's moet je weten of even uitzoeken of ze bloeien op het 'oude' of op het 'nieuwe hout' (de jonge uitlopers) voordat je ze gaat snoeien. Het laatste is het geval bij pluimhortensia's en de bekende hortensia 'Annabelle'. Die kun je nu dus flink kortwieken. Hortensia's die bloeien op het oude hout laat je ongemoeid, anders krijg je geen bloemen. Je kunt wel de dorre bloemschermen er nu uitknippen. Worden de grote bloembollen van de 'Annabelle' elk jaar topzwaar waardoor ze gaan hangen? Snoei ze dan minder hard terug. Dan krijg je steviger stengels met iets kleinere bloemen. Wil je wel weer van die enorm grote witte hortensiabloemen? Zet dan na het snoeien dan meteen een plantensteun bij de 'Annabelle', om de stelen en bloemen goed overeind te houden.

  5. Uitgesnoeid? Geef de planten en struiken die je hebt gesnoeid meteen speciale voeding, zoals rozen- of hortensiavoeding, of verspreid een laag organische compost aan de voet ervan. Zo geef je ze een vruchtbare start.

  6. Struiken die van zure grond houden, zoals azalea’s, rodondendrons, heide, Pieris en Skimmia, kun je nu verwennen met speciale voeding of een laag verse aarde voor zuurminnende planten en struiken. 

  7. Controleer potplanten of ze een grotere pot nodig hebben. Dat is zeker het geval als hun wortels onderuit het gat of de gaten in de bodem komen. Ook planten die al twee jaar in dezelfde pot staan zijn blij als ze in verse potgrond worden gezet.

  8. Zie je klompjes geleiachtige bolletjes in de aarde of aan de binnenranden van de buitenpotten? Verwijder die meteen, want dat zijn slakkeneitjes!

  9. Verpot kamerplanten en kuipplanten als ze een grotere pot nodig hebben, of vul hun pot opnieuw met verse potgrond. De oude potgrond kun je op de composthoop gooien of verspreiden tussen de vaste planten in de tuin.

  10. Bind de ranken van uitlopende klimplanten, zoals kamperfoelie, Clematis en klimroos, vast. Zo voorkom je stormschade en kun je ze goed leiden over de pergola, rozenboog of veranda of tegen de gevel, schutting, schuur of garage. Klimrozen vormen hun bloemen op nieuwe, verticale uitlopers op de oude hoofdtakken. Die laatste moet je daarom zo horizontaal mogelijk opbinden.

  11. Verticuteer en bemest het gazon. Bij zacht weer kun je ook kale plekken of een nieuw gazon inzaaien.

  12. Plant, mits de grond niet bevroren is, vroegbloeiers zoals akelei, maagdenpalm (Vinca), gebroken hartje (Dicentra), longkruid (Pulmonaria) en wildemanskruid (Pulsatilla).

  13. Maart is een goede maand voor het planten van rozen en bessenstruiken, al dan niet met 'kale wortels' (zonder aarde en pot), en voor het delen of scheuren van vaste planten die al lange tijd op dezelfde plek staan. Ook sneeuwklokjes die in de tuin een grote klomp of wit tapijt hebben gevormd en die je graag wilt verspreiden kun je na de bloei splitsen en verplanten.

  14. Fleur de tuin- of balkontafel op met voorjaarsbolletjes in pot, bak, schaal of mand, zoals blauwe druifjes, mini-narcisjes, dwergirissen en hyacinten. Combineer ze met vergeet-me-nietjes en andere kleine, maar fijne vroegbloeiers, zoals steenbreek (Saxifraga), viooltjes, primula's en 'meizoentjes' of madeliefjes (Bellis perennis).

  15. Loop het tuinmeubilair na. Maak de tuinmeubels alvast schoon of geef ze een nieuw laagje beits of verf. Kijk in ons tuincentrum in Witmarsum alvast naar nieuwe tuinsetjes, (hang)manden, potten en bakken en andere mooie accessoires voor op het terras of balkon.

Geniet van de lente in eigen tuin!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

De feestdagen zijn weer achter de rug, grote kans dat de kerstboom al behoorlijk begint uit te vallen. Tijd om de kerstboom en kerstgroen te recyclen!

Lees meer...

Wij geven je graag 7 tips voor een fleurige en groene januarimaand.

Lees meer...

De magie van een winterse avond, dikke truien en dampende warme dranken maken van een winter BBQ dé verrassende manier om 2024 af te sluiten.

Lees meer...