Maak de tuin hitte- en droogtebestendig

Maak de tuin hitte- en droogtebestendig

Het klimaat verandert merkbaar. We krijgen in de zomer steeds vaker te maken met extreem hete en droge perioden, die er zelfs toe leiden dat de overheid oproept zuinig om te gaan met water, door onder andere de tuin niet te sproeien en de auto niet te wassen. Ons tuincentrum in Witmarsum geeft je graag slimme, makkelijke tips waarmee je de tuin én jezelf tijdens een hittegolf fris en fruitig houdt.

Een hitte- en droogtebestendige tuin in 7 stappen

  1. Houd bij de aanleg van je tuin de vuistregel van circa 30 procent bestrating (terras, paden, oprit) en 70 procent beplanting aan. Een geheel betegelde tuin is veel warmer dan een tuin vol planten. En planten in potten en bakken hebben vaker water nodig dan planten in de volle grond. Bovendien voorkom je wateroverlast met lekker veel planten in de tuin die water opnemen wanneer er na een droge periode zware hoosbuien naar beneden komen.
  2. Installeer een regenton. Daaruit kun je op een hete zomerdag gratis en voor niks water tappen.
  3. Plaats waterschalen onder alle potten en bakken in je tuin. Dan loopt het water dat je je planten geeft niet meteen weg door de drainagegaten in de bodem van de potten en bakken en vang je meteen het water dat ernaast of erlangs loopt of valt op. Wanneer je planten verzadigd zijn kunnen ze met hun wortels het water later alsnog opnemen.
  4. Breng altijd een laag terracotta potscherven en/of hydrokorrels onderin potten, bakken en kuipen aan. Deze neemt (regen)water op en houdt het vast, zodat de planten altijd een reservevoorraad vocht hebben. Rond borderplanten kun je een natuurlijke mulchlaag van bladeren, takjes en/of stro of een laagje kiezels aanbrengen. Deze zorgen ervoor dat (regen)water minder snel verdampt.
  5. Zorg voor schaduw en verkoeling voor de planten, jezelf en eventuele huisdieren door een schaduwdoek aan te brengen, een (zwenk)parasol te plaatsen en bomen en struiken in de tuin te planten. Er zijn verschilllende zogenoemde 'parasolbomen', zoals een dakmoerbei, dakamberboom of dakplataan, die je zó kunt leiden en snoeien dat ze een natuurlijke parasol vormen. Kijk naar de reeds voorgevormde dak- en parasolbomen in ons tuincentrum in Witmarsum. Een begroeide pergola, berceau (loofgang) of houten overkapping biedt ook uitkomst.
  6. Een kabbelend waterornament of een vijver met fontein brengt instant verkoeling op een tropische zomerdag, voor jezelf, maar ook voor insecten en kleine dieren, zoals vogels.
  7. Kies hitte- en droogtebestendige planten voor een zonovergoten en zanderige of kiezelrijke plek. Grijsbladige planten en struiken en vetplanten komen hiervoor in aanmerking. Denk aan lavendel, salie, tijm, reuzenlavendel (Perovskia), ezelsoor (Stachys), hemelsleutel (Sedum), agave, yucca, heiligenbloem (Santolina), prikneus (Lychnis) en wolfsmelk (Euphorbia).

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Wij geven graag een paar handige wintertips om jouw huis- en tuindieren het nieuwe jaar ook op een prettige, veilige en gezonde manier in te laten gaan. 

Lees meer...

Januari vraagt om frisse energie, een opgeruimd huis en vooral: véél groen! Want wat geeft je huis nu meer leven dan prachtige groene bladplanten? Wij vertellen je welke je in huis moet halen!

Lees meer...

De feestdagen zijn weer achter de rug, grote kans dat de kerstboom al behoorlijk begint uit te vallen. Tijd om de kerstboom en kerstgroen te recyclen!

Lees meer...